Entomologija - Plecoptera

Plecoptera (Stoneflies)


Stoneflies su najveći, ali najmanje važni u tri glavne vrste insekata za lov salmonida. Oni mogu izazvati izvanredan ribolov na određenim mjestima i vremenima, većini ribolovaca su značajni samo kao zgodna nimfa i oponašaju je kada se ništa puno ne izliježe. Najbolji stoneflies za ribolovce su gigantski Pteronarcys californica “Salmonflies”. Velike Zlatne Kamenjarke Perlidae i Perlodidae familije su češće širom zemlje. Manji od Willowflies Taeniopterygidae su ponekad prvi koji lete od suhih insekata u sezoni, i malo žute ili zelene Chloroperlidae muhe su uobičajen prizor tijekom ljeta.

Njihov stil nastajanja ili pojavljivanja , obezbjeđuje ih sigurno od grabljivaca u fazi kada su mayflies i caddisflies najranjiviji. Bez izuzetka, oni se pojavljuju iz vode na stijene, štapove, ili druge objekte na obali. U nekim vrstama odrasle izlaze iz nimfe samo nekoliko centimetara od vode, a drugi odpuzaju do deset metara u šumu. Nakon što postanu odrasli, mogu živjeti i do mjesec dana. Za razliku od caddisflies i mayflies, mnoge odrasle stonefly vrste mogu jesti i piti.

Stonefly odrasli su obično važni kada polažu svoja jaja posle parenja. Neki polažu svoja jaja odozgo, tako da jaja padaju u vodu, ali mnogi od njih lepršaju po površini ili zemljištu odmah uz vodu i tako stvaraju komešanje koje izaziva i najveće primjerke riba, ponajviše pastrmku. Oni su jedan od razloga za uspjeh imitacije stimulator suhim letom u velikim veličinama. Stoneflies može pasti kao spent nakon polaganja jaja.

Stonefly nimfe su maiflies, one se sve klasifikovane kao priljepljive “clingers”. Oni imaju dvostruke kandže na svojim Tarsijima.

Tarsi – Tarsus: Često Multi-segmentirani, sa više segmenata, spoljni dio noge insekta, u dijelu potkolenice koje im pomažu za prijanjanje i pentranje preko brze vode i stijena, a mnogi od njih su imaju spljoštena tijela da prijanjaju još lakše. Neke vrste su bolje prilagođene sporoj vodi, ali one nisu toliko česte. Mada ima dosta manjih vrsta, najveći od najvećih insekata pogotovo za lov potočne pastrmke vjerovatno da će biti stonefli imitacije. Oni su siromašni plivači, tako kada se desi da povremeno slučajno skliznu u nanos ili se desi Bihevioralni drift (kada im popusti stisak) tada su glavne mete za pastrmke, pa su tada i najatraktivnije kao imitacije bez obzira Stonefli nimfe. Kada se pojave posebno bogatstvo vrsta nalazi se u blizini, njihove nimfe mogu biti tako aktivne i koncentrirane da se pastrmke njima hrane selektivno u blizini mjesta nastajanja.

Familije, rodovi i vrste iz porodice Plecoptera (Stoneflies)

Nazivi porodica, familija, rodova i vrsta mušica su na latinskom jeziku i pravila za čitanja istih su slijedeća:

ae=e     ph=f     th=t

kada je slovo c ispred samoglasnika tada se čita kao ‘c’

kada je slovo c ispred suglasnika tada se čita kao ‘k’

U daljem tekstu ćemo ribolovcima više važne mušice obilježavati skraćenicom (vv), a ribolovcima manje važne mušice ćemo obilježiti skraćenicom (mv).

Rod:

(vv) Allocapnia, Capnia.

(mv) Alaskaperla, Bisancora, Haploperla, Kathroperla, Neaviperla, Paraperla, Plumiperla, Rasvena, Triznaka, Utaperla.

Rod:

(vv) Alloperla, Suwallia, Sweltsa.

(mv) Bolshecapnia, Capnura, Eucapnopsis, Isocapnia, Mesocapnia, Nemocapnia, Paracapnia, Utacapnia.

Rod:

(vv) Leuctra

(mv) Calileuctra, Despaxia, Megaleuctra, Moselia, Paraleuctra, Perlomyia, Zealeuctra.

Rod:

(vv) Amphinemura, Prostoia.

(mv) Lednia, Malenka, Nemoura, Ostrocerca, Paranemoura, Podmosta, Shipsa, Soyedina, Visoka, Zapada.

Rod:

(vv) Tallaperla

(mv) Peltoperla, Sierraperla, Soliperla, Viehoperla, Yoroperla.

Rod:

(vv) Acroneuria, Agnetina, Calineuria, Claassenia, Hesperoperla, Paragnetina, Perlesta.

(mv) Anacroneuria, Attaneuria, Beloneuria, Chloroperla, Dinocras, Doroneuria, Eccoptura, Hansonoperla, Neoperla, Perla, Perlinella.

Rod:

(vv) Arcynopteryx, Cultus, Helopicus, Isogenoides, Isoperla.

(mv) Baumannella, Calliperla, Cascadoperla, Chernokrilus, Clioperla, Cosumnoperla, Diploperla, Diura, Frisonia, Hydroperla, Isogenus, Kogotus, Malirekus, Megarcys, Oconoperla, Oroperla, Osobenus, Perlinodes, Pictetiella, Remenus, Rickera, Salmoperla, Setvena, Skwala, Susulus, Yugus.

Rod: Pteronarcella, Pteronarcys.

Rod:

(vv) Strophopteryx, Taenionema, Taeniopteryx.

(mv) Bolotoperla, Doddsia, Oemopteryx.